Fitnessbold er godt for ryggen, brug den i hjemmet og kontoret.
En stor bold er simpelthen en sjov aktivitet både for alle aldre. Du kan kalde den for en fitnessbold, kontorbold eller siddebold efter behov.
Faktum er at voksne som børn, får noget af den bevægelighed tilbage som vi havde i fostertilstanden.
Som fostre har babyer bevæget sig meget i mors mave – men når de bliver født, så rammer tyngdekraften dem.
At lege på en fitnessbold giver os noget af vores bevægelsesfrihed tilbage.
Bolden er medspiller.
Hanna Lind Arlaud arbejder til daglig med at give omsorg og støtte til nye familier, både før, under og efter fødslen.
Ud over at tilbyde forskellige former for behandling underviser hun i spædbørnsmassage, barnets motoriske udvikling og leg på bold.
Når babyerne er et par måneder, begynder Hanna ofte at bruge boldene til at skabe nærvær og og velvære mellem forældre og barn.
Hendes oplevelse er, at bolden kan blive en vigtig medspiller i den nybagte familie.
Der er altid vasketøj, rengøring, madlavning og indkøb, der skal ordnes.
En bold er en rigtig god og sjov måde at være helt til stede med sit barn på.
Det kræver nemlig fuld opmærksomhed og nærvær.
Samtidig giver bolde dynamik, gang i den og sjov leg, både for børn og voksne – det er lidt Tivoli over det hjemme i stuen.
Bolden bliver også nemt et samlingspunkt i familien.
Større søskende synes ofte, det er sjovt, når mor eller far leger med familiens baby på bolden, og får måske selv lyst til at bruge bolden.
Glad på maven.
Ud over kontakten og glæden som bolden kan være med til at skabe, er der også mange kropslige gevinster for babyen ved at lege på en bold:
”Især holdings musklerne i mave, ryg, nakke og baller bliver stimuleret på en bold. At ligge på maven er f.eks. et vigtig led i barnets motoriske dvikling, men det er ikke alle børn, der gider ligge på maven på et tæppe. Til gengæld synes langt de fleste, det er sjovt at ligge på maven på en bold, og for dem kan bolden blive nøglen til at ligge på maven” siger Hannah Lind Arlaud.
Hils på bolden.
Men når man har en baby, der kun kender til klassisk babylegetøj som rangler og bamser. Hvordan får man hende så vænnet til en bold, der er flere gange større end hende selv?
Det første møde med bolden er vigtig, siger Hanna Lind Arlaud:
”Ligesom med alt andet nyt er det vigtigt at skabe tryghed i barnets første møde med bolden. Det er vigtigt at introducere barnet til bolden – man skal aldrig bare lægge et barn direkte op på bolden. Tril bolden hen til barnet, og lad hende undersøge den med hænderne og blive nysgerrig – måske begynder hun at bevæge sig ivrigt eller række ud efter bolden. Så kan legen starte”.
Se i spejlet
Når barnet er på bolden, er der flere slags øvelser, man kan lave.
Start for eksempel med at sætte barnet på bolden.
Et mindre barn skal støttes på overkroppen, mens et barn, der kan sidde selv, kun behøver støtte omkring hoften.
Eller læg barnet på maven på bolden, stil dig bagved og hold med et fast greb om barnets bækken eller lår, mens du ruller barnet hen over bolden.
Uanset hvilken stilling barnet er i, kan man trykke barnets krop blidt med i bolden, så bolden hopper lidt.
Det er vigtigt, at barnet hele tiden føler sig trygt, legen skal foregå på barnets præmisser. Prøv at omslutte barnet med hele din egen krop i starten.
En god ide kan være at lege foran spejl, så du hele tiden kan se barnets ansigtsudtryk og aflæse, om hun er med på legen.
Barnet signalerer selv helt klart, hvad hun synes om.
Man kan efterhånden godt udfordre lidt.
Tril hende fra den ene til den anden siden på bolden, frem og tilbage og rundt i cirkler.
På den måde får babyen brugt mange forskellige muskler for at holde balancen.
Når vi bærer vores børn, har vi ofte en favorit side, hvor vi bærer dem mest, og det vænner deres krop sig til, så de bliver stærkest i den ene side.
På en bold er alle sider liggeværdige.
Det er godt, fordi det er vigtigt for babyen at blive lige stærk og stabil i både højre og venste side. På forsiden og bagsiden og sideværts” siger Hanna Lind Arlaud.
Spædbørn leger også
Smilla, Sigrid og Alfred, som Hanna Lind Arlaud leger med på billederne er er alle seks måneder gamle. Men selv meget små babyer kan have glæde af en bold, fortæller Hannah Lind Arlaud: ”Man kan starte i det små, når babyen er et par måneder. Nogle starter langt tidligere, men barnet skal som minimum kunne holde hovedet selv. Det er bare om at prøve stille og roligt, og se hvad barnet synes om.
Mange tænker ”uha” og tror at barnet skal være meget stort for at lege på en bold, men sådan er det slet ikke. Babyer kan have stor glæde af en bold, fra de er helt små. Så afstemmer mn bare bevægelserne og intensiteten i legen feter hvad det enkelte barn er klar til. Til de mindste kan man evt. nøjes med en stor badebold eller en bold på ca. 50 cm i diameter”
Fuld overgivelse.
Jo mere fortrolig banet bliver med bolden jo flere øvelser kan man lave.
Man kan for eksempel trille barnet så langt frem over bolden, at det kan nå gulvet.
Hvis man gør det med lidt tempo på, så tager barnet måske fra med armene.
På den måde trænes faldrefleksen. Så barnet senere, når det f.eks. vælter bliver bedre til at afværge ved at tage fra.
Når barnet er helt trygt ved bolden, kan man begynde at lægge det på ryggen på bolden.
Ryglejet på bolden er som regel den sidste øvelse, man lærer babyen.
Det kræver stor tillid og overgivelse at lægge sig på ryggen på en bold.
Det kan de fleste voksne sagtens sætte sig ind i.
Tit ser øvelserne på fitnessbold ikke ud af meget.
Men bare det at holde balancen på en fitnessbold er en stor udfordring, både for babyer og voksne.
En stor bold kan være en rigtig god løsning de dage, hvor baby er uoplagt.
Eller mor måske synes, dagen er lang efter en dårlig nats søvn.
Bolden kan fungere som en positiv opmærksomhedsfanger.
Sådan en dag hvor din baby er utilfreds med at ligge på maven og måske ikke rigtig gider noget. Så kan bolden være en god og sjov måde at være sammen på.
Din baby får en masse forærende ved at få tilbudt bolden som supplement til et tæppe på gulvet.
Bolden stimulerer utrolig mange sanser – muskel/led-sansen, følesansen, rum- og retningssansen, synssansen og balancen.
Efter en omgang hop g leg på bolden, bliver de fleste babyer trætte af alle de nye indtryk. Så er det tid til en velfortjent middagslur.
Kuglerund kontorstol = Kontorbold
Kroppen blev ikke taget med på råd, da stole, borde- og computere eller fjernsyn blev opfundet.
Prøv at skifte stolen ud med en siddebold.
Faktisk er vi ikke skabt til at sidde stille, og den manglende bevægelse fører til dårlig iltning af musklerne, som svækkes efterhånden.
Ofte ender stolen ligefrem med at blive en alvorlig risikofaktor for vores sundhed. En siddebold derimod, kræver at man hele tiden justerer siddestillingen for at holde balancen, er et godt alternativ. Fordi man netop ikke sidder stille, holdes kroppen aktiv og dynamisk, og støttemuskulaturen aktiveres.
Man kan dog sagtens blive træt i musklerne af at sidde på en siddebold, når det sker, bør man skifte til en stol så man kan hvile musklerne lidt. Og samtidig kan man så lige rejse sig og strække kroppen ud – det bør man faktisk gøre flere gange i timen.
Højere end knæled.
Når man sidder på bolde n, skal sædehøjden være højere end knæleddet, og låret skal skråne 15-20 grader nedad fra hofte til knæ – så får man åbnet blodårene i benene og samtidig står bækkenet i en mere naturlig stilling så ryggen får den rette S form – som det sikkert er gået op for læseren hænger hele kroppen sammen.
Hvis man har problemer med balancen eller med svimmelhed, eller hvis man har ubehandlet diskusprolaps, bør man bruge bolden efter aftale med lægen fortæller www.siddebold.dk. Der kan man også hente flere oplysninger om boldene og deres brug. Boldene på denne hjemmeside fra varierer i størrelse da bold og personhøjde skal passe sammen – men hos siddebold kan man købe bolde fra næsten babystørrelse til ”basketball” spilleren på over 2 meter.
Ligesom med så mange andre ting afhænger pris og kvalitet – man kan få billige bolde i mange supermarkeder – men ofte er de lidt tynde i materialet og det betyder at bolden ikke kan blive fast men i stedet næsten ligner en sækkestol når man sidder på den, og så er fordelene begrænset – bolden skal være fast så man sidder på toppen for at få den fulde gavnlige virkning.

Fra Konsultationen.
Sid på en bold – det er godt for ryggen.
Rygproblemer skyldes ofte en forkert arbejdsstilling, dvs. en dårlig stol eller en forkert indstilling af højden på dit bord.
Da jeg selv sidder meget ved et skrivebord, har jeg måttet prøve mig frem, og det sidste nye hit er en siddebold. Når man sidder på den, styrker man muskulaturen og holder rygsøjlen bevægelig. Man forbedrer ganske enkelt ryggens bevægelighed, og kroppen holdes aktiv og dynamisk.
Bolden erstatter ikke det, at man skal rejse sig op flere gange i timen, men siddebolden styrker og vedligeholder ens muskelstyrke og blodgennemstrømning, når man sidder ned. Det kræver lidt tilvænning at bruge en siddebold, men man opfordres også til at tage den langsomt i brug. De muskler, som bliver trætte, er dem, man normalt holder i ro.
Vi er ikke skabt til at sidde ned. Bolden gør at lårene bliver skrå, bækkenets stilling er som når man går og ryggen har den rigtige S form. På en stol – vist nederst bøjes bækkenet bagover, lænden følger med og man kompenseret i nakken – resultatet er C ryggen som man bør undgå
På siddebold.dk finder du yderligere materiale om siddebold, fitnessbold samt udvalgte øvelser, som du kan lave med din bold.
Fitnessbold, som fås til både børn og voksne, fremsendes fra dag til dag, og den er den hidtil billigste siddeløsning, jeg har investeret i.
Prisen lå på ca. 400 kr. inkl. forsendelse.
Små hop når du keder dig.
Folkesygdommen ondt i ryggen kan reduceres, når kontorstolen byttes ud med en bold.
Få et aktivt møde på en bold hvor alle er med, i stedet for halvdelen sidder lidt tilbagelænet på en stol – siger mensendiecklærer Anette Lyngby.
Hvis et møde trækker ud, kan ingen læne sig tilbage og småsove. Man kan derimod små hoppe lidt på bolden.
Bolde som erstatning for eller supplement til kontorstole er en både simpel og genial løsning fordi man tvinges til bevægelse.
Herhjemme har vi kendt bolde igennem forholdsvis mange år til fitness og gymnastik samt genoptræning – men i andre lande bl.a. Tyskland, Schweiz, USA og Australien har man længe anvendt bolde på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner.
Vi sidder for stille for længe.
Vi sidder meget og i løbet af bare en generation går vi ikke lige hen til kollegaen men sender en mail – kaffen står på alle etager indenfor bekvemmelig rækkevidde – vi sidder på vej til og fra arbejde og når vi så endelig skal slappe af om aftenen går meget tid foran enten TV eller Pc’en.
Det betyder at musklerne i både ryg og mave svækkes.
Vi tænker ikke lige over at vi ikke er skabt til at sidde ned.
Men til at gå, stå, løbe, og ligge ned.
På en bold kan vi igen få den aktivitet vi havde for blot få år siden tilbage.
Man får nemlig ikke lov til at sidde i fred, der vil konstant være små bevægelser for at holde balancen.
Ryggen smøres, diskosskiverne i rygsøjlen motioneres og man får det bedre – samtidig trænes musklerne så en tur i haven ikke ender med ”ondt i ryggen”.

Dette er budskabet fra firmaet
Firmaet som ved et tilfælde kom til at sælge sidde- og fitnessbold.
Det startede med at Mensendieck lærer Anette Lyngby Kristensen ville have et par bolde til hendes 2 drenge, hvor særlig den ene var skudt i vejret.
Men begge sad som et par flitsbuer når der blev spillet computer.
Firmaet som hun tog kontakt til var ved at lukke ned da ejerne var på vej til Australien – Anette og hendes mand så hurtigt en ide i at overtage forhandlingen.
Det blev Anettes mand Lars Kristensen der overtog forhandlingen og i de senere år er rigtig mange firmaer begyndt at spille med på bold ideen.
Hvorfor fitnessbold til kontorbrug?
Fitnessbold til kontor brug har små ben, de virker som bremseklodser.
Når bolden ikke er i brug og de betyder bolden bliver hvor den er.
Når bolden er i brug klapper benene væk og man har den fulde bevægelighed.
Som en lidt sjov side effekt er det faktisk sådan at det er rigtig svært at være sur og sidde på en bold – tænk bare på medarbejderen der lige har haft en sur kunde i røret – normalt er man lidt påvirket men når kollegaen på den anden side af bordet hopper op og ned kommer humøret og grinet hurtigt igen.
Vi kender alle det, at have en travl hverdag.
Men hvad har en Fitnessbold, vitaminer og Yoga med det at gøre?
Det fleste af os kender udtrykket “Work Smarter not Harder”.
De færreste har dog tænkt over, at det ikke kun er i forbindelse med arbejdsopgaven.
Vidste du f.eks. at, hvis du sidder på en fitnessbold, er det som at lave Core træning hele dagen?
Det er logisk, så snart vi høre det. Men rigtig mange bruger ikke tiden, til at lave et godt setup for dem selv.
De sætter sig blot på den stol, som er til rådighed. Nogle mennesker justerer ikke engang højden.
Tænkt hvis du, brugte 2 minutter på at få pustet en siddebold op.
Du kunne sidde på flere timer om dagen, hver dag.
I stedet for at sidde dårligt, hver dag, hele dagen.
Læs helt til bunden, der er en rød tråd i denne artikel.
Hvad har vitaminer, med den travle hverdag at gøre?.
Simpelt, vi spiser alle sammen mad, fordi vores krop har brug for næring.
Ordet “Næring” kan dog ikke bruges om det meste af den “føde” vi indtager.
Vores krop har ikke kun brug for næring.
Den har brug for den rigtige næring for at kunne fungerer og performe optimalt.
Da vi ikke kan få det gennem vores normale kost, er vi nød til at tage kosttilskud. Vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer som Balance olie Omega 3, antioxidanter osv. listen er meget lang.
Den røde tråd!
Du har sikkert allerede set den.
Det handler om optimering.
Med en fitnessbold får du mest muligt ud af den tid, du allerede bruger.
Det er også derfor, at de fleste mountainbike ryttere, laver en stor fejl.
De vil alle sammen have den letteste cykel, selv om det ville være bedre træning, hvis den var tung.
De forsøger allesammen, at få cyklen til at veje et par gram mindre.
Men det er jo både dem selv om cyklen, de skal transportere gennem skoven.
Ville det ikke være på sin plads, først at smide alle deres overflødige kilo?
Fitnessbold, pilatesbolde eller siddebolde har fundet vej ind i mange danske hjem.
Vi bliver mere og mere opmærksomme på vores egen sundhed og velvære, derfor er det også blevet moderne at være ergonomisk korrekt.
Hæve sænkeborde, multijusterbare kontorstole, app’s der minder os om at vi skal bevæge os og drikke vand.
Vi motionerer, mediterer, går op i mindfullness i nuet og tager på retreats og helserejser, udfører udrensningskurer og drikker vand gennem næsen.
Derfor har det næste fornuftige træk været, at gå mere op i funktionalitet end udseende.

Har du overvejet en fitnessbold?
Hvis du ikke allerede har en Fitnessbold derhjemme, har du sikkert overvejet det, men hvilken skal man have, betyder kvalitet noget eller kan man bare købe den billigste model man kan finde?
Det er bedre med en billig siddebold end slet ingen bold.
Men med det sagt, så kan det være en god ide at læse videre.
Bolde får du i forskelliges tørrelser og det vigtigste parameter, når du skal købe en fitnessbold er at du få en i en størrelse der passer til din højde.
På siddebold.dk kan du se et smart skema der viser hvilken boldstørrelse der er den rigtige for dig.
Holdbarhed på en fitnessbold.
En god bold holder i ca. 3 år, mens en billig fitnessbold reel set ikke kan holde en korrekt form, så snart du sætter dig på den, for første gang.
Der er desværre ikke det store at spare ved at tage en billig fitnessbold i forhold til en bold i god kvalitet.
Den billigste fitnessbold koster omkring 50,- kr mens en god kvalitet starter ved 100,- kr og opefter.
Igen så er det altid efter størrelse.
Dit nytårsfortsæt var måske at gøre noget godt for dig selv i det nye år, og at skifte kontorstolen ud med en bold er en virkelig god start og vil også tælle som core træning, hvilket er årsagen til at de i starten blev kaldt pilatesbolde, men i dag bedre kendt som en fitnessbold