Krystal healing: Den nye Stenalder!

Krystal healing er en alternativ behandlingsform, der hører under healing-grenen.
Både dyr og mennesker kan behandles med krystalhealing.
Der er ikke videnskabelig evidens for, at krystalhealing virker, men tilhængere af healing-formen mener, at man kan balancere, behandle og afhjælpe fysiske og psykiske problemer gennem behandling med krystaller og halvædelsten som f.eks. rosenkvarts, ametyst og selenit.

Krystal healing Den nye stenalder
Krystal healing: Den Nye Stenalder

De smukke og farverige sten kommer i alverdens former og størrelser med vidt forskellige egenskaber. Dog er en krystal ikke kun lig med smukke krystaller som den lyserøde rosenkvarts, eller kærlighedsstenen, som er kendt og elsket af mange. Vi tager en hurtig smuttur til det tekniske hjørne. En krystal defineres som et fast stof, hvor dens atomer, molekyler eller ioner ligger i et gentagende mønster i alle rumlige dimensioner.

Mange flydende stoffer danner krystaller, når de omdannes til faste stoffer eller udsættes for f.eks. temperaturændringer eller tryk. Du kender alverdens krystallinske stoffer fra din dagligdag. Saltet på dit æg og sukkeret i din kaffe er begge eksempler på krystallinske stoffer. Du kender også de smukke snekrystaller, der pryder træer og grene, når frosten har bidt sig fast.

En krystal er altså et helt almindeligt fænomen, der omgiver os både i og uden for huset. Nuvel, vi forlader den tekniske afdeling og vender tilbage til den vidunderlige verden af krystal healing.
I det følgende kan du læse om, hvordan man bruger healende sten og krystaller, om rensning af healende sten og krystaller, om forskellige stens betydning, chakra krystaller, vandkrystaller, hvordan man vælger krystaller til hjemme og mere til. Måske er du en af dem, der køber krystaller til hjemmet blot for dekorationens skyld – om det er ægte krystaller eller ej?

Måske betragter du dem mere som spirituelle sten? Uanset hvad det måtte være, er der rigeligt at dykke ned i, når det kommer til stenenes magiske rige. God rejse rundt i krystalhealingens univers.

Hov, vent, hvad er det der krystal healing egentlig?

Ja, det er et ganske godt spørgsmål. Lad og lige slå det fast, inden vi dykker endnu længere ned i den særlige variant, krystal healing, som artiklen handler om.
Der findes ikke en præcis definition på, hvad healing er, men der er grundlæggende fællestræk i healeres overbevisning om, hvad det er.

Teorien om healing er baseret på ideen om, at kroppen har sit eget energisystem, hvor livsenergien strømmer i bestemte baner eller strømme. Disse baner er også, hvad man inden for traditionel kinesisk medicin (TCM) kalder for meridianbaner.

Krystalhealing Den nye stenalder
Krystalhealing – den nye stenalder

Healere arbejder ud fra devisen om, at alt er energi. Gennem healing kan man overføre energi til den, der behandles, eller aktiveres personens selvhealingsproces afhængigt af. Hvordan og hvorledes afhænger af, hvilken form for healing, der arbejdes med.

Det er vigtigt for ens fysiske og psykiske velbefindende, a livsenergien flyder frit, for gør den ikke det, påvirker det ens fysiske eller psykiske velbefindende. Teorien er her, at ubalancer i energisystemet kan give sig til udtryk i form af sygdom eller blokeringer forskellige steder i kroppen – fysisk som emotionelt. Healing er altså et arbejde med energier.

Hvem og hvad er en krystalhealer?

Kassedamen fra din lokale Netto, Ham fra Helsebutikken eller mig selv?

Nu har vi fået på plads, hvad krystaller er. Vi forstår, hvad healing er. Men hvad, eller nærmere hvem, er en krystalhealer? Krystalhealer er ikke en beskyttet titel, og alle kan i teorien derfor være krystalhealere, så hvis du ikke allerede er begyndt, står verden åben for dine fødder.

Du kunne jo starte din rejse på en krystalhealeruddannelse – det vender vi tilbage til senere. En krystalhealer altså termen for en person, der healer via krystaller. Typisk forbindes det med mennesker, der arbejder helt eller delvist professionelt med at heale andre.

Hvordan bruger man Krystalhealing?

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Jeg fristes til at sige, at krystaller kan bruges til lands, til vands og i luften. Du kan både bruge krystaller og healende sten passivt og aktivt. Her følger en række måder, hvorpå du kan drage nytte af de healende energier:

 1. Under meditation
  Vælg en eller flere krystaller afhængigt af dit ønske og mål med meditationen. Hold dem i en eller hver hånd og forbind dig til krystallen gennem meditationen. Luk øjnene og fokuser på din vejrtrækning. Din oplevelse vil afhænge af, hvilken krystal du arbejder med og din forbindelse til krystallen på dagen.
 2. Bær den med dig i løbet af dagen
  Jo mere kontakt du har med krystallen, desto mere opmærksom bliver du på dens energi. Hav derfor krystallen med dig på farten. Du kan f.eks. have den i din lomme eller pung og tage den frem, når du har brug for at mine dig selv om den intention, krystallen hjælper dig med at arbejde hen imod. Ligeledes kan du tage den frem og skabe kontakt til den for at centrere dig selv.

  Krystaller såvel som healende sten fås også i alverdens smykker. Du kan derfor overveje at købe en halskæde, et armbånd eller et sæt øreringe med netop dén healende krystal, du ønsker at arbejde med på det givne tidspunkt. På den måde får du både æstetikken, intentionen og energien ved at bære at bære den med dig på farten.
 3. Krystaller på kroppen
  Her får du en helt anden effekt, end når du holder krystallen i hånden. Her er det oplagt at arbejde med chakra. Dine chakra er placeret på en lige linje fra underliv til kranietop og er stærke energicentre. Ordet er sanskrit og betyder hjul. Du har syv at disse hjul, der består af fritflydende energi – medmindre du har en blokering i et af dine chakracentre. Gennem krystalhealing kan du afhjælpe blokeringen ved at lægge en krystal, der passer til det enkelte chakra, på det sted på kroppen, det specifikke chakra ligger.

  Eksempelvis tilhører ametyst det tredje øje-chakra (ajna), og du kan derfor med fordel lægge en ametyst her, hvis du oplever blokeringer. Ved at gøre det, sætter stenen gang i energien omkring chakraet og bringer følelser frem, du har brug for at heale. Det er muligt at købe chakra krystalhealing sæt i mange alternative butikker, der sælger sten.

  Det er dog ikke nødvendigt at købe chakrakrystaller som et samlet sæt. Du kan sagtens købe nogle eller alle stenene enkeltvis. På den måde kan du også vælge lige præcis dén specifikke sten i skålen med f.eks. ametyst, der taler til dig.
 4. I din yogapraksis
  Du kan med fordel lægge krystaller på din yogamåtte. De kan minde dig om din intention og bidrage med deres energetiske frekvens – og æstetisk atmosfære til din praksis. Du kan lægge dem på kroppen under savasana for dermed at skabe potentiale for en endnu dybere meditation.
 5. I dine selvkærlige rutiner
  Her er det særligt oplagt at bruge krystalhealing med vand. Det er vigtigt at vide, hvilke krystaller, der tåler vand. Et lille afsnit om vandkrystaller følger herefter, hvis du ønsker at inddrage de smukke sten i dine selvkærlige stunder. Du kan f.eks. lave et karbad og lægge dine (rene!) krystaller i badekarret for at nyde godt af deres energi og energetiske evner – og skønhed ikke mindst.

  Du kan også lade dem ligge i det vand, du senere vasker dit ansigt med. Gua sha har opnået stor popularitet de seneste år. I denne praksis skraber du din krop og/eller ansigt med krystaller for rent fysisk at frigive stagnationer og spirituelt for at drage nytte af den sten, du arbejder med.
healende krystaller
Krystalhealing

Krystaller og vand.

Nolge krystaller egner sig bedre til krystalhealing i vand end andre, undersøg derfor på forhånd, hvilke krystaller, der tåler vand. Krystaller, der ikke er vandkrystaller, kan udskille farlige stoffer som bly, kobber og aluminium m.fl. Kan dine krystaller dog tåle vand, er mulighederne mange; brug dem i badekarret, i vandet, du renser ansigtet og kroppen med, i din vandflaske eller karaffel til at oplade vandet med de energier og intentioner, du ønsker på dagen. På den måde hydrerer du også dine celler med vand af en særlig frekvens.

Jeg vil endnu engang understrege, at der ikke er videnskabelige studier, der bekræfter dette. Der er dog studier, der bekræfter, at vandmolekyler ændrer form ud fra energien i ord, der bliver talt til dem. Hvis du siger venlige ord til et glas vand, vil molekylestrukturen altså se anderledes ud, end hvis du taler grimt til det. Vand kan ændre molekylær struktur og holde denne ændring.

Dr. Masru Emoto var pioner på feltet, og biolog Gilbert Ling vand en nobelpris for at bevise Emotos teori. Nogen mener altså, at denne viden kan overføres til krystaller i vand, og at man ved at putte krystaller i vand skaber såkaldt struktureret krystalvand.

Tilhængere af teorien mener, at struktureret krystalvand bl.a. kan øge din energi, søvn, koncentration og fokus såvel som en støtte til immunforsvaret og fordøjelsen. Du kan desuden lægger krystaller i dit kæledyrs vandskål for også at støtte dem med de udfordringer, de måtte have. Ligeledes kan du vande dine planter med krystalvand.

Krystaller, du kan bruge til krystal healing i vand, tæller bl.a.

 • Rosakvarts
 • Bjergkrystal
 • Røgkvarts
 • Ametyst
 • Citrin
 • Agat
 • Citrin
 • Jaspis
 • Tigerøje
 • Aventurin
 • Sort obsidian

Krystaller, du IKKE skal bruge til krystalhealing i vand, tæller bl.a.:

 • Flourit
 • Kyanit
 • Selenit
 • Malakit
 • Pyrit
 • Azurit
 • Hæmatit
 • Lolit
 • Lapis Lazuli
 • Prehnit
 • Solsten
 • Lepidolit
 • Månesten
 • Topaz
 • Turmalin
 • Unakit
 • Opal
 • Cølestin
hvordan renser man krystaller
hvordan renser man krystaller

Sådan renser du dine krystaller.

Der er forskellige måder at rense dine krystaller på. Det er på den ene siden vigtigt af hygiejniske årsager, hvis du f.eks. putter krystaller i vand, og på den anden side af energetiske årsager. Har andre mennesker rørt krystallen før dig, kan de, ifølge nogen menneskers overbevisning, have efterladt deres energetiske fingeraftryk.

Derfor kan det være fint at rense stenen/krystallen, inden du udfører en krystalhealing. På samme måde kan du overveje det, hvis den har været pakket væk i lang tid. Her følger tre måder på, hvordan du rensning krystaller og healende sten:

 1. Med havsalt
  1. Havsalt og vand hjælper med at fjerne uønsket energi. Lad stenen ligge i saltvand natten over og tilføj evt. tørret lavendel, basilikum eller salvie for en ekstra rensende effekt. Du skal dog være opmærksom på ikke at putte porøse sten (som hæmatit og pyrit) i saltvand, da det kan skade dem
 2. Under fuldmånen
  1. Placer dine sten i vindueskarmen, når det er fuldmåne, for at oplade dem energetisk med månens stærke og forfriskende energi.
 3. Visualiser
  1. Hold stenen i hånden, luk øjnene og forestil dig, at et rensende lys skyller ind over den.

Hvad betyder min sten?

Kort om krystaller og deres betydning.
Her præsenterer jeg et par af de mest anvendte sten og deres betydning. Forhåbentlig kan det inspirere dig og måske er det netop en af dé sten, du har savnet i din krystalhealing. Hvis du kender dem alle, får du her en dejlig genopfriskning af hukommelsen.

 • Ametyst
  • Fås i flere forskellige farver. De fleste kender den lilla ametyst. Forbinder dig til din intuition. Stenen, der menes at vibrere på en ekstremt høj frekvens, bliver betragtet som den ultimative meditationskrystal. Den kan hjælpe med at give mod til at transcendere selvdestruktive tendenser og beder dig tage ansvar for egen skæbne. Den spirituelle sten har gennem historien været brugt for sine lindrende og healende egenskaber. Brug også ametyst, når du føler dig stresset, deprimeret, træt eller mentalt blokeret. Det er en fantastisk krystal for fredfyldt søvn. Hav den tæt ved dig eller placer den på dit tredje øje, hvis du oplever søvnproblemer. Falmer med tiden, hvis den udsættes for direkte sollys.
 • Selenit
  • Renser, højner og løfter energien. Selenit bringer klarhed dog lys i dit sind og er derfor god at arbejde med, hvis du oplever angst, depression eller træthed. Selenit kan bruges til at oplade dine spirituelle sten og krystaller. Dette er en god krystal at starte din krystalhealing med.
 • Rosenkvarts/rosakvarts
  • Er forbundet med kærlighed – også til dig selv. Den kan give dig modet til at acceptere dig selv og vække din følelse af selvværd. Krystallen vibrerer med betingelsesløs kærlighed og opløser blidt negative energier for at rense og erstatte dem med kærlighed. Falmer med tiden, hvis den udsættes for direkte sollys.
 • Bjergkrystal
  • Siges at bringe klarhed i sindet. Den løfter positive energier og stimulerer dine intuitive evner, så du kan finde svarene i dig selv. Den kan bruges til at fremme vækst, sandhed, overblik og visdom alene eller i samspil med andre krystaller.
 • Sort obsidian
  • Et kraftfuldt energiredskab. Denne krystal er god at arbejde med, hvis du er klar til at arbejde med skyggesider, mørke energier og uhensigtsmæssige adfærdsmønstre. Den siges at forstærke de negative energier, så de kan komme frem, blive forløst og sendt væk. Den grounder dig, renser din spirituelle krop og beskytter dig ved at virke som et skjold omkring dig.
 • Aventurin
  • Kommer, som ametyst, i flere farver, men den grønne er kendt for at vibrere med de stærkeste energier. Aventurin siges at vibrere med helt til alle områder i livet; kærlighed og arbejde såvel som på pengefronten. Den fremmer en positiv indstilling og kreativitet. Den kan åbne dit sind for nye muligheder og siges desuden at forstærke beslutsomhed og lederkvaliteter.
Skål med krystaller
krystalhealing

Convenience-spiritualitet

Trendspotter Julia Lahme kalder Krystalhealing for convenience-Spiritualitet “Arketypen, der omgiver sig med krystaller, er typisk en veluddannet kvinde mellem 25 og 45 år, som er bekymret over miljø og klima og læner sig ind i en vegetarisk livsstil. Det er den type kvinde, der siger, at man skal huske ‘at mærke efter’, og som tager på yoga-retreats og glamping-ferier. Det er også dem, der læser horoskoper, og som muligvis var til numerolog i 90erne

Kvinder i den aldersgruppe har brug for noget at læne sig op af, når livets store beslutninger skal træffes og lige som vi som børn finder tryghed i at have vores bamse eller dukke med, så er krystallerne rare lige at kunne støtte sig til ved at holde dem i hånden eller lige klappe sig på lommen og sikre sig at den stadig er der, vi kan kalde det en krammebamse i lommestørrelse. En ting er sikkert vi har ramt den nye stenalder og krystalhealing dyrkes af folk i alle aldre og fra alle steder i livet.

Skribent: Mia Lomholt Tvede

Har du læst Jordan Petersons – 12 Reglert for livet?