Havtorn = Omega 7 SUPERFRUGT!

Omega 7 olie er en ikke essentiel mono umættet fedtsyrer.
Det betyder til forskel fra Omega 3, kan kroppen selv producerer Omega 7.
Men det betyder ikke, at din krop nødvendigvis producerer nok.
Derfor kan det være vigtigt med et kosttilskud af Havtorn.

Har du styr på D vitamin? ellers så bliv klogere i denne artikel med de 5 bedste D vitaminer.

Omega 7 fra Havtorn
Omega 7 fra Havtorn

Som altid på siden her, handler det om at vi lever det bedste liv muligt.
For nogle af os, er det nødvendigt med lidt hjælp, for at udleve det.
Det kan være alt fra uddannelse og motivation, til at give sin krop de korrekte byggesten.
På den måde giver du dig selv, det bedste udgangspunkt for succes.

Omega 7, som indtil for et lille årti siden, ikke var noget vi bekymrede os om.
Det behøver de fleste mennesker stadig ikke, men der er af den ene eller anden årsag folk der har glæde af lidt Havtorn eller et kosttilskud i deres hverdag.

Omega 7 virkning og sundhed.

Palmitoleinsyre som det også kaldes, kan  ifølge forskere beskytte mod hjertesygdomme, diabetes og andre fedmerelaterede sygdomme.
palmitoleinsyre er indeholdt i alt væv, også fedtvævet og findes i store koncentrationer i leveren.
Vi får den fra vores moders brystmælk og senere i livet fra marineføde, havtorn og macadamianød.

Havtorn indeholder også Omega 3, 6 og 9, men omega 3 optager vi bedst i kroppen hvis den kommer fra marine liv.
Du får også både C vitamin og Betakaroten med i kosten..
Det skulle efter sigende være godt for slimhinderne, med andre ord kan problemer med slimhinderne være tegn på du mangler Omega 7

Kilder til Omega 7

De gamle Grækere fodrede deres heste med bladene, så fik de en skinnende glans.
Derfra skulle bærret have fået sit latinske navn, da ”hippo” betyder ”hest”, og ”phaos” betyder ”at skinne”.

De gule bær vokser på en busk der kan blive fra 0.5 til 10 meter høj og har set eget forsvarsværk, så bærrene ikke bliver spist.
De er selvfølgelig tornene på busken der her er tale om.
Den letteste måde at høste dem på, er ved at fryse hele stængler/grene med bær ned til minus 23 grader.
Derefter slår man grenen ned i en balje og alle bær falder af.

Det er de senere år blevet utrolig populært, at tage ud til kysten og høste sin egen havtorn.
Der opskrifter på alt fra snaps (selvfølgelig har vi danskere lavet det til noget vi kan beruse os i) til is.

Næringsindhold pr. 100g.

Energi           352 Kj
Protein         0,7 g
Kulhydrat    6,3 g
Fedt              5,0 g
Kostfibre      6,0 g

100 g indeholder ca. 35 mcg B1-vitamin, 55 mcg B2-vitamin, Folat 80 mcg.
En af E-vitaminers egenskaber er at beskytte fedtstofferne i kroppen mod at blive harske.
Derudover beskytter det også kroppens celler mod nedbrydelse af skadelige stoffer fra fedtstofskiftet.

Havtorn olie og kapsler med omega 7.

Lad os bare være ærlige, de færreste af os gider hente vores egne bær ved kysten i september eller oktober.
Derfor er det heldigt, at du nemt kan få det som kosttilskud, det findes både som pulver, i kapsler og som olie.
Der er sågar producenter, der laver kosttilskud af planten med specifikke formål, som at hjælpe med tørre slimhinder.

Det er svært at rådgive, om den ene er bedre end den anden og som skrevet i starten, om du overhoved har brug for det.
Men du kan købe det i alle helsekostforetninger og net butikker.

Hvornår kan de plukkes?

Du har sikkert allerede nået frem til den konklusion, at Havtorn marmelade eller lignende ikke kunne skade i din kost.
Bærene er modne i august/september. Hvis du bare plukker et gult bær og spiser det, smager det meget surt og snerper munden sammen. Bærene skal have frost, før de er gode. Så hvis du plukker de gule bær, skal du putte dem i fryseren en dag, før du bruger dem.

Slægten Havtorn er begrænset til fire arter. En ses i Danmark, mens to andre er hjemmehørende i Himalaya. Den er de seneste år blevet en populær ingrediens i retter fra det nye nordiske køkken.